feb 02, 2022 Okategoriserade

Bitcoin – det digitala guldet

Under de senaste två, tre åren har ordet Bitcoin troligtvis inte undgått någon. Men vad exakt är Bitcoin och vad är det som lockar folk att köpa ”pengar” som man inte kan ha i sin vanliga fysiska plånbok?

Allt eftersom samhället har digitaliserats allt mer har det funnits ett behov av en ny valuta som man kan använda i den virtuella världen. Det geniala med Bitcoin, som har existerat sedan 2009, är att det inte behövs någon mellanhand när transaktioner genomförs mellan två parter. Detta har gjort överföringarna snabbare, enklare och billigare än transaktioner med fysiska pengar.

Bitcoin – hetare än någonsin

I dag är Bitcoin hetare än någonsin. Investerare världen över, som kom igång med kryptohandel på ett tidigt stadium har gjort sig en förmögenhet på dess svängiga kurs. Det är inte bara privatpersoner som investerar i Bitcoin utan även stora företag som MicroStrategy. Företaget har investerat i 17 732 Bitcoins då samhället kommer, enligt ägaren Michel Saylor, att gå över mer och mer till digital valuta allt eftersom digitaliseringen. 

Hur kommer det att bli i Sverige som är på god väg att bli kontantlöst? Kommer Sverige att acceptera Bitcoin som betalmedel eller skapa sin egen digitala valuta?

Ett land som har antagit Bitcoin som en laglig betalningsmetod är El Salvador. Det betyder att handel kan bedrivas i både Bitcoin och den amerikanska dollarn. (El Salvador har ingen egen nationell valuta.) Så länge kurserna pekar stadigt uppåt är Bitcoin en bra lösning i den ekonomiskt hårt drabbade El Salvador, men när kurserna störtdyker blir det kännbart, om inte rent av smärtsamt, för ekonomin.

In på det nya året 2022 har Bitcoin fallit med cirka 40 % jämfört med i november 2021 då värdet stod på ca 60 000 $. El Salavdors president Nayib Bukele ser detta som ett läge att investera än mer pengar i Bitcoin för den dagen kursen går upp kommer även vinsten att vara riklig.

Är det läge att investera i Bitcoin?

Oavsett om det är en privatperson, ett företag eller ett land som investerar i kryptovaluta ska man tänka på att det kan bli en resa som påminner om en berg och dalbana på grund av den volatila kursen. Men som med all annan investering är det läge att investera när priset är lågt för att sedan sälja när priset har gått upp. Kanske är det nu när kurserna har fallit som man ska komma igång med kryptohandel? Som privatperson är det dock viktigt att komma ihåg att inte investera mer än man har råd att förlora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *