feb 02, 2022 Okategoriserade

Tips om hur du kan byta bildäck själv

Visst är det smidigare att lämna in bilen på en bilverkstad för däckskifte, men alternativet att göra det själv har sina fördelar också, dels ekonomiskt i längden och om du skulle få punktering på vägen exempelvis.

För att kunna byta däck själv krävs det att du införskaffar dig verktyg som domkraft och fälgkors men också att du har någon förvaring för däcken.

Byta bildäck steg för steg själv

Steg  1 – Ställ bilen på en yta som är slät och se till att dra åt handbromsen. Kontrollera hur mycket domkraften klarar av att lyfta i förhållande till bilens tyngd.

Steg 2 – Se till att vrida på hjulbultarna på däcken. Bara till hälften så att de inte lossnar helt. Detta görs antingen med ett fälgkors eller med det smidigare alternativet, en maskin med dragkraft. Processen görs innan upplyftning av bilen.

Steg 3 – Alla bilar har en punkt som där domkraften skall sitta. Sätt fast domkraften emot punkten och börja hissa upp bilen. Har du svårt att hitta punkten som är avsedd för domkraften, ta då en titt i instruktionsboken för bilen.

Steg 4 – Höj bilen och se till att du har en pallbock eller liknande

under bilen för att vara på den säkra sidan om domkraften mot förmodan skulle ge vika. Pallbockens syfte är att inte bilen skall rasa ner om domkraften skulle av nån anledning gå sönder.

Steg 5 – Lossa bultarna helt och ta loss däcket. Lägg helst hjulbultarna i fickan så att de inte smutsas ner på marken.

Steg 6 – Se till att smörja in hjulbultarna med smörjmedel innan du skruvar fast bultarna i kryss ordning för det nya däcket. Smörja görs för förebyggande syfte så att inte bultarna skall rosta fast med tiden. Viktigt dock att inte hälla på med för mycket smörjmedel, en mindre mängd på varje bult är det som krävs.

Steg 7- Avlägsna pallbocken och sänk ner bilen med hjälp av domkraften.

Steg 8 – Kontrollera att bultarna sitter som de ska med verktyget moment-nyckel. Dra åt bultarna enligt bilens instruktionsbok.

Steg 9 – Se i instruktionsboken vad däcken skall ha för lufttryck. Kontrollera lufttrycket därefter. Detta kan du göra på de flesta bensinstationer.

Steg 10 – Gör rent däcken som du lossat och lägg dem i en bilsäckar alternativt i vanliga säckar i samma passform som däcken. Förvara däcken på en plats där de får skygg i en sval miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *