jan 14, 2022 Okategoriserade

Hur du skyddar dig mot inflation

De nya ekonomiska läget och den stigande inflationen har påvisat det igen, att investera sina pengar är både det bästa sättet att bevara värdet och sin köpkraft, men det ger dig också den fantastiska möjligheten att låta dina pengar växa i värdepapper såsom aktier eller varför inte genom en fondportfölj.

Hur inflationen påverkar dig:

Man kan på ett enkelt sätt säga att inflation bidrar till att pengar är mer värda idag än vad dem är imorgon men inflation i sig är inget negativt, utan något som gör så folk vill konsumera. En för hög inflation är dock något att se upp för då ens köpkraft tenderar att urholkas alldeles för fort, något man sett i länder som Venezuela och Iran. Det som bidragit till den inflationsoro vi sett under 2021 och 2022 handlar bland annat om fraktproblem och den nuvarande halvledarbristen, något som kan kvarstå hela 2022.

Hur du skyddar dig:

Att undkomma inflationen kan nästintill ingen göra, man kan dock vidta åtgärder för att minimera dess påverkan. Investera, att investera sina pengar istället för att “stoppa dem i madrassen” har historiskt sett gett en betydligt mycket högre avkastning än det värde som inflationen äter upp. Dock så påverkas även investeringar av inflationen men det ger dig oavsett möjligheten att vara exponerad i olika fiatvalutor och om du dessutom återinvesterar all avkastning uppnår du ränta-på-ränta-effekten.

Olika tillgångsklasser:

Investeringsutbudet är i dagsläget väldigt stort och man kan på nästintill vilken nätmäklare som helst investera i t.ex. aktier, fonder, warranter och optioner. Eller varför inte guld som i flera århundraden setts som en exceptionell hedge mot volatila marknadsrörelser och inflation. En ny eventuell “hedge” som diskuteras allt mer och mer är dessutom Kryptovalutor. Bitcoin uppfyller enligt banker som JPMorgan och Goldman Sachs många av dem krav ett alternativ för guld skulle komma att ha. Det är ännu för tidigt att dra några konkreta slutsatser men att ha några få procent av sin portfölj exponerad mot krypto ses som allt rimligare och rimligare för den som är medveten om riskerna.

Att börja investera:

Som det ser ut idag kan i princip vem som helst börja investera, att det kan kännas svårt och övermäktigt att komma igång är något många kan känna igen sig i, att man inte riktigt vet vart man ska börja. Därav kan det vara bra att läsa en kom igång-guide om vad man ska tänka på och hur man går tillväga för att starta sitt sparande smidigt, enkelt på endast några minuter.

[Annons skriven av: investeringskunskap.se ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *